Miten julkinen hallinto voi mahdollistaa ja hyödyntää kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa yhteisön hyväksi?

Aloita vaikka tutustumalla suosituksiin, tapaustarinoihin ja pikku tietopaketteihin!

Mistä kaupunkiaktivismissa on kysymys? Katso tiedote 14.6.2017: Neljäs sektori korjaa demokratiaa.

Kiertotalouskeskus kutsuu ihmisiä löytämään omat tapansa elää vastuullisesti ja hauskasti

Mitä seuraa, kun kaupunkiaktivisti tekee kaupunginjohtajalle laajan kehitysehdotuksen kansalaistoiminnan edellytysten parantamisesta? Kaupunkiorganisaatio palkkaa aktivistin toteuttamaan ehdotustaan. Syntyy yhteisöllisyyttä ja kaupunkiaktivismia työkseen edistävä tiimi, joka alkaa saada uudistuksia aikaan.

Kaupunkifillarit.fi – avoin data aktivoi ratkaisemaan paikallisia ongelmia

kaupunkifillarit

Teen töitä Reaktorilla, jossa tehdään korkeatasoisia digipalveluita. Meillä on huiman hyvä yhteisö, jossa moni on tosi aktiivisia myös vapaa-ajallaan.

Taukotila – metroasemasta olohuone, yhteisökahvila ja portti luontoon

taukotila

Paikallisten asukkaiden keskuudessa Herttoniemen metroaseman seutu on koettu ikäväksi ja pelottavaksi paikaksi, jota vältellään ja joka ohitetaan nopeasti. Taukotila oli asukkaiden ehdotus siitä, millainen Herttoniemen metroasema voisi olla ja mitä siellä voisi tapahtua.

Pirkanmaan Kaarikoirat – jättömaalta skeittausta ja kaupunkia kehittämään

kaarikoirat

2000-luvun puolivälin tienoilla Tampereen kaupunki laati skeittausmahdollisuuksien kehittämiseksi skeittiparkkiohjelman, jota ei kuitenkaan toteutettu. Vuonna 2009 tamperelaisten skeittareiden kaveriporukkamme huomasi puretun teollisuushallin betonisen pohjan Tikkutehtaalla Tampereen Santalahdessa ja aloimme vähitellen siivota sitä ja rakentaa siihen omaa skeittiparkkia, Tikkutehdas DIY:tä.

Tule mukaan kehittämään tietopankkia!

Keksitkö lisättävää tai parannettavaa? Haluatko saada toimintaasi esille tai tulla muuten mukaan tekijäksi? Kerro lomakkeella tai ota suoraan yhteyttä!
 
Voit esimerkiksi ilmiantaa aktivismin, tapaustarinan aiheen, välineen, julkaisun tai tutkimushankkeen lisättäväksi, kertoa päivitystarpeita ja kehittämisehdotuksia tai tarjoutua kirjoittamaan tapaustarinan tai muun jutun tai lähettämään kuvia.

Artikkelit

Nuorisopalvelut kehittää työntekijöidensä valmiuksia tukea aktivismia - katso aktivismivideot!

Miten kaupungin hallinto voi kehittää valmiuksiaan mahdollistaa ja tukea rakentavaa kaupunkiaktivismia?

Kiertotalouskeskus kutsuu ihmisiä löytämään omat tapansa elää vastuullisesti ja hauskasti

Mitä seuraa, kun kaupunkiaktivisti tekee kaupunginjohtajalle laajan kehitysehdotuksen kansalaistoiminnan edellytysten parantamisesta? Kaupunkiorganisaatio palkkaa aktivistin toteuttamaan ehdotustaan.

Kaupunki vuonna 2028

Kun Tuuli puhaltelee helmikuista pakkasilmaa keuhkoistaan Herttoniemen rannassa, hän saa älyrannekkeeseensa viestin: ”Kaavaehdotuksenne on hyväksytty”.

Aktivismeja - pohdiskeleva esimerkkikokoelma

Tässä on Kaupunkiaktivismi-hankkeessa vuosina 2015-2017 koottu pohdiskeleva esimerkkikokoelma kaupunkiaktivistisen toiminnan muodoista. Esimerkkien koonnissa huomio on ollut siinä, miten aktivismit voivat tukea kaupunkien innovaatiopolitiikkaa ja

Tuore videotuotantotalo etsii ympäristöstä ja yhteisöllisyydestä välittäviä yhteistyökumppaneita!

Onko yrityksesi, organisaatiosi tai ryhmäsi toiminnassa ympäristöongelmat tai yhteisöllisyyden huomioon ottava kulma? Eetos films kutsuu teitä mukaan ensimmäiselle promovideolleen!  

Espoo suuntaa sosiaalisen median edelläkävijäksi

Kaupunkiaktivismi-ohjausryhmän syyskuisessa kokouksessa syntyi ajatus paneutua Espoossa ”some-hallinnon” kehittämiseen.

Varjokaava kohtaa kaavoittajan: tapaus Hernesaari

Kaupunkikulttuuria edistävä Urban Helsinki -ryhmä on tehnyt vaihtoehtokaavan ja ehdottanut, ”että Hernesaaren kaavoittamisen lähtökohdaksi otetaan nykyisiä suunnitelmia selkeästi kaupun

Kansalaisaktivismi kuntien mahdollisuutena - tervetuloa tapaamiseen ja aktivismivisiiteille 7.6.!

Miten kuntalainen ja hallinto kohtaavat onnistuneesti? Mitä mahdollisuuksia aktivismi, vertaisverkostot ja jakamistalous tuovat kunnille?

Some-data kaupunkisuunnittelun avuksi! Työpajassa koottiin suosituksia kaupungeille

Viitisenkymmentä aktiivia kokoontui 1.2.2017 työpajaan pohtimaan, miten kaupunkisuunnittelu voi mukautua ja hyödyntää muutosta, jossa kansalaisyhteiskunta toimii yhä enemmän sosiaalisessa mediassa.

”Jälkistalinistinen hirviö” vai suunnittelukeskustelun uudistaja? Laiturilla ruodittiin Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmää

Lisää kaupunkia Helsinkiin -Facebook-ryhmä (LKH) edustaa uutta keskustelu- ja vaikuttamiskulttuuria kaupunkisuunnittelun kentällä. Ryhmä on herättänyt huomiota, keskustelua ja kiistaakin (ks. esim.

Aktivismiopintopiirissä uusia jäseniä, yhteisöllisiä työtiloja ja someanalytiikkaa

Aktivismiopintopiiri on syksyllä 2016 kasvanut kolmella uudella jäsenellä.

Yhteisöllisten työtilojen verkosto – kaupunkikehitystä virallisen ja epävirallisen rajamailla

Aktivismiopintopiirin tapaamisessa 22.9.2016 Elina Alatalo kertoi väitöstyöstään, joka käsittelee <

Kaupunkiaktivismi-kurssilla pienoistutkimuksia työtiloista kuljetuspalveluihin, naapuriavusta ruokajärjestelmiin

Helsingin yliopiston Avoin yliopisto kokosi kesällä 2016 eri alojen opiskelijoita paneutumaan aktivismeihin Kaupunkiaktivismi kaupunkien voimavarana -kurssilla.

YIMBYcon vauhdittaa kansalaislähtöistä kaupunkikehittämistä

Kaupunkiaktivismien kentällä ahertaa myös Ketterä kaupunki / Dwellers in Agile Cities -hanke, suosittelemme tutustumaan!

Kaappaus lähiruokaverkostossa?

REKO-lähiruokarenkaissa kipinöi. Uusi tuottajajärjestö Farmarin markkinat ry valtaa renkaita ja muokkaa niitä omikseen hyödyntäen REKOn brändiä.

Sosiaalinen media kaupunkisuunnittelussa – keskustelua odotuksista ja esteistä

Onko sosiaalisella medialla roolia kaupunkisuunnittelussa?

Kallion kulttuuriverkosto ruokkii tapahtuma-aktivismia ja tuo toimijoita yhteen

Jos listataan kaupunkiaktivismeistaan kuuluja kaupunginosia, mukana on ainakin Helsingin Kallio. Tätä mainetta on osaltaan pitkään rakentanut Kallion kulttuuriverkosto ry kaupunkitapahtumillaan.

Hyvät, pahat ja kyborgit – Tulevaisuusvaliokunnan kuuleminen jakamistaloudesta

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta jatkoi kuulemisiaan jakamistaloudesta 2.3.2016 Pikkuparlamentissa. Puhetta johti valiokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

OKM:n norminpurkutalkoot tapahtuma-aktivismin helpottamiseksi

Opetus- ja kulttuuriministerin asettama työryhmä teki syksyllä 2015 selvityksen kulttuuritapahtumien koskevan sääntelyn ja byrokratian purkamisen tarpeista.

Lahen aktiivit törmäsivät - työpajan tulokset

Kuten monissa kaupungeissa, Lahdessa aktiiviset asukkaat toimivat elinympäristönsä, sen palvelujen ja yhteisöllisyyden hyväksi yhä useammin uusin tavoin, myös perinteisten järjestöjen ulkopuolella. Lahdessa, Askonalueella, järjestettiin 26.11.