Kiertotalouskeskus kutsuu ihmisiä löytämään omat tapansa elää vastuullisesti ja hauskasti

Mitä seuraa, kun kaupunkiaktivisti tekee kaupunginjohtajalle laajan kehitysehdotuksen kansalaistoiminnan edellytysten parantamisesta? Kaupunkiorganisaatio palkkaa aktivistin toteuttamaan ehdotustaan. Syntyy yhteisöllisyyttä ja kaupunkiaktivismia työkseen edistävä tiimi, joka alkaa saada uudistuksia aikaan.

Näin Keravalla. Kaupunkiorganisaation satsaus aktivismiin on tarkoittanut muun muassa tyhjien tilojen käyttöön saamisen helpottumista. Kaupunkiin on syntynyt uutta eloa tuovaa toimintaa, myös liiketoimintaa, esimerkiksi Keravan kartanon alueella. Viimeisimpänä kartanon tyhjillään ollut navetta on uudistunut palvelemaan ihmisiä kiertotalouskeskuksena.

Perjantaina 3.8.2018 avajaisia viettänyt kiertotalouskeskus antaa vipuvoimaa arkielämän kääntämiseen maapallon kestokykyä kunnioittavaksi. Kiertotalous ei ole vain kierrätystä vaan kokonaan uusi tapa ajatella ja toimia. Keskus tekee keskiuusmaalaisille mahdolliseksi elää kestävämpää, vastuullista elämää helposti ja hauskasti.

Korjausta, lainausta, vaihdantaa ja omavaraisuutta

Keskukseen ovat kaikki tervetulleita korjaamaan ja uudistamaan vaatteitaan ja muita tavaroitaan ompelimossa, puuverstaalla ja pyöräverstaalla. Korjata voi omatoimisesti tai ohjatusti, tai palvelun voi myös ostaa.

Uuden tavaran ostamisen tarvetta vähentää myös lainaamo. A-tikkaita, rinkkaa ja muuta harvemmin tarvittavaa ei tarvitse pitää kotona tilaa viemässä, kun sellaisia voi tarvitessaan hakea lainaamosta. Omia tavaroita voi myös välittää muiden lainattavaksi.

Tarjolla on monenlaisia kiertotalousaiheista toimintaa kursseista vaihdantatapahtumiin. Yhdistykset ja yhteisöt voivat tulla järjestämään toimintaa itse. Monitoimitupaa voi myös vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin. Kiertotalousyrittäjille ja heidän kisälleilleen on tarjolla yhteisöllisiä työtiloja. Keskuksessa toimii myös myymälä, josta kiertotalousyrittäjien tuotteita voi ostaa.

Korjaamisen, lainaamisen ja vaihdannan ohella neljäs toiminta-alue on omavaraisuus. Keskus auttaa ihmisiä ottamaan haltuun vanhan ajan käden taitoja, ruoan kasvattamista unohtamatta.

Kohti kiertotalouskeskusten verkostoa!

Keravan kaupungin ja Sitran rahoituksella mahdollistunut keskus nojautuu yhteiskunnan kaikkien sektorien yhteistyöhön. Tekijöissä on keskuksesta ja kiertotaloudesta vahvasti innostuneita - mutta pääsyvaatimuksena ei ole ekoinnostusta sen paremmin kuin muutakaan vaan aivan kaikki ovat tervetulleita valitsemaan omat osallistumistapansa.

Keskuksen toimintaa turvaa osaltaan se, että navetan omistaa Keravan kaupunki itse. Kaupungin ja Sitran rahoitus hankkeelle on vuodelle 2018. Syksyn aikana luodaan mahdollisimman hyvät edellytykset toiminnan jatkumiselle  ja toivottavasti inspiroidaan kiertotalouskeskus-mallin soveltamista muuallakin. Kokemusten hyödyntämiseen ovat tähän mennessä osoittaneet kiinnostusta aktiivit ainakin Järvenpäässä ja Helsingin Arabianrannassa.

Kuvakertomus alla kokoaa näkymiä kiertotalouskeskuksesta sen avajaispäivänä.

Avajaispuhe monitoimitilassa
Tervetuliaispuheen piti ja tutustumiskierroksen veti avainhenkilö kiertotalouskeskuksen takana, alussa mainittu kaupunginjohtajalle ehdotuksen tehnyt ja projektipäälliköksi päätynyt aktivisti Anna Evilä. Kuten Anna sanoi, navetta tarvitsee uuden elämän kiertotalouskeskuksena, koska kestävä eläminen “ei vielä tapahdu Prismoissa”.  Mutta jonakin päivänä toivottavasti tapahtuu - ja sitten navetta ehkä saa vielä jonkin seuraavan uudenlaisen elämän.
jalotus
Keskuksen yhteisöllä, Jalotus kollektiivilla, on tukenaan kesällä 2018 perustettu yhdistys Jalotus ry. Yhdistys helpottaa taloudenpitoa, kun muun muassa laskutus hoituu näppärämmin yhdistyksen kuin kaupungin hallinnon kautta. Nimi Jalotus juontuu pohdinnoista, miten englannin upcycling taipuisi suomeksi. Upcycling tarkoittaa hyödyttömän materiaalin muuntamista uuteen muotoon, jolla on entistä parempi laatu tai suurempi arvo.

 

materiaalit
Monitoimituvan seinustalla kehittyy kokoelma kierrätettyjä käden taitojen opaskirjoja sekä kankaita ja muita materiaaleja jalotuksen raaka-aineiksi.
puuverstas
Puuverstas otetaan käyttöön, kun vielä loput turvallisuusasiat on saatu varmistettua. Avajaisissa verstaalla pääsi rakentamaan puisia Ferrareita.

 

ovi
Keskuksen perusajatuksiin kuuluu läpinäkyvyys. Ikkunat tilojen välillä avaavat näkymät jalotuksen vaiheesta toiseen (joskin ikkuna myymälään on vasta mielikuva ikkunaa tuuraavan valkean levyn äärellä).  Vanhoista ovista on syntynyt työpöytiä yrittäjille.

 

myymälä
Myymälän valikoimassa on herkullisia jalotuksen hedelmiä: ruostumattomat lyhdyt ylijäämämetallista, kuviomaalatut sukkahousut tehtaiden ylijäämäsukkahousuista, kukkarot turvavöistä... Myymälän visiona on kehittyä marketiksi, josta löytää kaikki arjen käyttötavarat kestävällä periaatteella valmistettuina.

 

paula malleus
Paula Malleus kertoi luennollaan, mitä jalotus, upcycling, oikeastaan on. Kuvassa näkyvällä termikokoelmalla hän avasi ajattelun kehittymistä: upcycling lukeutuu tuoreimpiin termeihin ja tavoittaa kestävyydestä sellaista puolta, jota aiemmin kestävän kehityksen ja ekodesignin tapaisia termejä suosittaessa ei vielä huomattu korostaa. Paula tunnetaan mm. maailman ensimmäisestä kuluttajilta kerätyistä vaatteista jalotetusta vaatemallistosta nimeltä MEM.
ikkunankorjaus
Pihateltassa pääsi tutustumaan vanhojen ikkunoiden korjaamiseen.
lammas
Kartanon pihapiirissä kehitetään myös Green care -hyvinvointityötä. Työntekijöihin kuuluu ihmisten lisäksi mm. lampaita ja kanoja. Lasten kanssa kehitetään luontosuhteen perustaa ja nuorten ja aikuisten kanssa keskitytään luontoon ja eläimiin virkistäjinä ja mielialan kohottajina. Avajaisväki pääsi nauttimaan lampaanhalausterapiasta.

 

viljelmä
Yhteisöviljelmän viljelijöinä on ollut ensimmäisen kesän aikana 17 perhettä. Kartanon ympäristössä on ruhtinaallisesti tilaa viljelyn laajentamiseen.

 

lounge
Puutarha-lounge kutsuu istahtamaan ja riippumattoilemaan.
bussi
Onko keskuksella esikuvia jossain muualla, kysyttiin. Harva idea on lopulta kokonaan uusi, mutta ainakin niiden yhdistelmä koottuna keravalaiseen navettaympäristöön on uniikki. Esimerkiksi ruotsalaisella kiertotalousostoskeskuksella ei ole tukenaan Jalotusta vastaavaa yhteisöä, eikä ehkä myöskään samalla seudulla liikkuvaa kiertotalousbussia.
hävikkikahvila
Joukkorahoitettu, Joukkobussiksi nimetty kiertotalousbussi toi kiertotalouskeskuksen avajaisiin hävikkikahvilan ja tavaroiden vaihtopisteen.
soulbowl
Kartanorakennus on (kiitos tila-aktivismin) päässyt viime kesinä ilahduttamaan kävijöitä kahvilatoiminnallaan. Soul Bowl -kahvila on erikoistunut terveellisiin herkkuihin.
aluekartta
Kiertotalouskeskus sijaitsee noin kilometrin päässä Keravan asemalta. Kiertotalouskeskuksen uutisia ja kuulumisia voi seurata verkkosivulla, Facebookissa ja Instagramissa. Keravan kaupungin yhteisöllisyyden ja kaupunkiaktivismin kehitystyöstä kertoo Twitterissä @kreava_kerava.

 

Maija Faehnle, Suomen ympäristökeskus SYKE, Kestävä kaupungistuminen & Tampereen yliopisto, Johtamiskorkeakoulu