Espoo

Espoon kaupunki on tukenut kaupunkilaisten osallisuutta Espoo-tarinaa konkretisoivalla Osallistuva Espoo -kehitysohjelmalla. Kaupunkiorganisaatio on panostanut mm. osallistavan budjetoinnin ja "somehallinnon" kehittämiseen.

 

Mun idea -kipailussa Espoon kaupunki kutsui kaupunkilaisia ideoimaan asioita, joita he itse haluaisivat tehdä asuinalueensa hyväksi. Kilpailuun kuuluu menestyvien ideoiden sparraus ja rahoitus osallistavan budjetoinnin avulla.

Espoo on antanut vauhtia osallistavan budjetoinnin kehittämiselle Suomessa myös pelillistämisessä, Suvelan Budjetoi puisto -projektillaan.

Meidän puisto -toimintamalli on esimerkki käytännöstä, jolla selvennetään paikallisten toimijoiden ja kaupunkiorganisaation työnjakoa palvelusta huolehtimisessa. Mallissa kaupunkilaiset voivat nostaa  lähiviheralueensa laatutasoa tarttumalla konkreettisesti itse toimeen.

"Somehallinnon" kehittäminen oli Kaupunkiaktivismi-hankkeessa Espoon yksi pääaihe. Espoolla on pitkälle kehitetyt ohjeet viranhaltijoille somen käyttöön (http://www.espoo.fi/some -> ohjeet sivun alalaidassa).

Somehallinnon kehittämisestä ks. Some-data kaupunkisuunnittelijan apuna ja Kaupunkiaktivismi-työpaja: kaupunkisuunnittelu, some ja avoin data.  

Katso myös:

Kaupunkiaktivismi-hankkeen toimenpide-ehdotuksia Espoolle

Osallistu ja vaikuta Espoossa

Osallistuva Espoo