Artboard 2 copy 7 Tapahtumat

Tapahtumat elävöittävät kaupungin ja tuovat ihmiset yhteen.

Tapahtumat eivät ole vain kulttuuritoimintaa vaan niissä edistetään mm. yritystoimintaa (Myyrmäen Mush) ja kiertotaloutta (mm. Kansalaiset kiertotalousfestivaali) ja matkailua.

Aktivistit muuttavat tapahtumilla julkisia tiloja kohtaamispaikoiksi ja avaavat kotejaan ja pihojaan pop-up-vierailukohteiksi. Kodit taipuvat paikoiksi vaalitenteille, taidenäyttelyille ja vaikkapa luentosarjoille. Herttoniemeläisessä kerrotalossa rapun asukkailla on perinteenä järjestää yhteinen ravintolapäivä, jossa pääsee rapun ovella maksamalla aterioimaan rapun eri kodeissa. 

Illallinen taivaan alla -tapahtuma saa ihmiset ulos aterioimaan yhdessä. Helsingin Kumpulassa on yhteisaterioitu vastaavasti jo noin kymmenenä vuonna Vallataan Limingantie -tapahtumassa. Aktivistit järjestävät yhteisateriointia myös kattamalla tarvikekulut osallistumismaksulla voittoa tavoittelematta. Näin toimivat esimerkiksi Roihuvuoren asukastalon brunssi ja Ravintola Hukkatila. Mm. Berliinissä toimii Auf Haxe - kiertävä ateria -käytäntö: toisiaan tuntemattomat kokoontuvat nauttimaan alkuruoan yhdessä kodissa, pääruoan seuraavassa ja jälkiruoan kolmannessa.

Siivouspäivänä ihmiset tekevät kaupungista kirpputorin.

Ravintolapäivä on noussut pienen aktivistiryhmän ideasta palkituksi menestykseksi jo maailmanlaajuisesti. Ravintolapäivässä voi toteuttaa oman ravintolayritysidean pop-up-kokeiluna ja saada siitä vauhtia yritystoiminnan käynnistämiseen. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen mukaan kaupunkiorganisaation pitäisi ottaa ravintolapäivästä oppia.